banaan

Een banaan is een langwerpige, licht gebogen vrucht, die afkomstig is van de bananenplant. Bananen hangen in een tros en willen omhoog groeien. Het is overigens niet zo dat ze naar het licht willen, ze willen tegen de zwaartekracht in groeien. In een ruimteschip zonder zwaartekracht zouden ze dus recht groeien. Grofweg zijn er twee soorten: de fruit- of dessertbanaan en de bakbanaan die je niet rauw kunt eten. De banaan komt onder andere uit Colombia, Costa Rica en Honduras. Bananen bevatten diverse vitaminen en mineralen, maar ze zijn opvallend rijk aan vitamine B6 en kalium. Wanneer je bananen gaat kopen moet je eerst kijken naar wat je er mee gaat doen. Je kan kiezen voor een rijpe of minder rijpe banaan, dit gaat van groen tot geel met veel zwarte vlekken. Een banaan met vlekken is meestal zachter en is dus overrijp. Als de banaan helemaal donker is, is hij gewoonlijk te rijp om nog op te eten maar kan hij nog wel worden gekookt. Bakbananen bereid u op dezelfde manier als aardappelen.

Bananen moeten bij kamertemperatuur bewaard worden. Leg ze niet in de koelkast of de vriezer. Als u voor bakbananen gekozen hebt, kan u ze maximaal een week in een koele provisiekast bewaren.

We kunnen ze in heel veel gerechten gebruiken. U kan ze toevoegen aan en hoofdgerecht met vlees of vis, maar u kan ze evengoed voor desserts gebruiken. Zo heb je bijvoorbeeld: bananentaart, geflambeerde banaan, kip met banaan en natuurlijk de banana split.

Recepten