basilicum

Eigenschappen

Basilicum komt van oorsprong uit Zuid-Azië en werd in de 16e eeuw vanuit India en Perzië naar Europa gebracht. De naam basilicum is terug te voeren op het Oudgrieks, waar 'Basileus' koning betekent, wat je terugziet in de alternatieve naam koningskruid. Naast de groene basilicum bestaan ook de rode basilicum, citroen basilicum en Thaise basilicum. De rode smaakt iets sterker dan de groene. Thaise basilicum neigt iets naar de smaak van dragon en anijs. Basilicum heeft een kruidige smaak, maar toch met een zoet aroma. De hoeveelheid mineralen in basilicum is spectaculair.

Basilicum is een vaste plant, maar niet winterhard en daarom overwintert hij in een kas. Als u het zelf wilt kweken is het aan te raden om dit binnenshuis te doen. Gesneden basilicum kan tot 3 dagen worden bewaard in een plastic zakje in de koelkast. Thaise basilicum kan tot 6 dagen bewaard worden. De blaadjes kunnen maximum 3 maanden bewaard worden in de diepvries. U kan ze ook pureren met water of olijfolie en ze invriezen in een ijsblokjeshouder.

Het wordt vooral veel in de Italiaanse keuken en bij tomaatgerechten gebruikt. Onthoud goed dat basilicum zijn aroma snel verliest als het gekookt wordt. Dus het is aan te raden om ze op het einde toe te voegen. De blaadjes kunnen gescheurd, gesnipperd of gesneden worden. Als u ze snijdt, kunnen de blaadjes snel donker worden. Basilicum wordt ook vaak gecombineerd met knoflook, citroen en olijfolie. Het is ook een smaakmaker voor vullingen van vlees en vis. Basilicum is ook een belangrijk ingrediënt van pesto.

Recepten