muskaatnoot

Eigenschappen

  • Categorie: 
    Kruiden

Muskaatnoot is een specerij afkomstig van de muskaatboom, die in regenrijke tropische kustgebieden gekweekt wordt. De muskaatnoot is ovaal van vorm en ongeveer twee en een halve centimeter lang.

Een muskaatnoot is eigenlijk geen noot maar de zaadkern van een vlezige vrucht die er ongeveer als een perzik of een abrikoos uitziet en die aan de tropische muskaatboom groeit. Rond de pit zit een rood vlies, de foelie. Muskaatnoten worden nu ingevoerd van Maleisië, Sumatra, en de Antillen.

De muskaatnoot is zeer hard: in de keuken wordt de muskaatnoot daarom alleen in geraspte vorm (nootmuskaat) gebruikt. Er is fabrieksmatig gemalen nootmuskaat op de markt, maar men kan nootmuskaat ook heel kopen en zelf op een nootmuskaatrasp raspen.

Nootmuskaat wordt in de traditionele Belgische keuken gestrooid (of vers geraspt) over gekookte bloemkool, spruitjes, in aardappelpuree en in kaassaus. Ten slotte wordt nootmuskaat ook veel gebruikt in koek en gebak, met name in speculaas. Door de sterke smaak is een kleine hoeveelheid al voldoende.

Recepten